Alles over zonnepanelen & thuisbatterijen

Zonnepanelen

De energieprijzen blijven stijgen. Zonnepanelen maken je minder afhankelijk van de stijgingen van elektriciteitstarieven. Eventuele overschotten aan elektriciteit kan je bovendien in een thuisbatterij stockeren. Hoe zit het met de rendabiliteit? Welke premies zijn er vanuit de overheid?

1

Is dit een juist moment om zonnepanelen te plaatsen?

Een installatie van zonnepanelen (vaak een PV-installatie genoemd) is ook anno 2022 zeker het overwegen waard. Je produceert zelf elektriciteit waardoor je veel minder rekening moet houden met prijsschommelingen op de energiemarkt. Daarnaast blijft de kwaliteit van de installaties ook stijgen, waardoor je investering langer rendeert. Zonnepanelen hebben gemiddeld een levensduur van 25 à 30 jaar. In Vlaanderen heb je ze na 6 tot 10 jaar terugverdiend.

2

Kan iedereen zonnepanelen plaatsen?

In principe kan iedereen zonnepanelen plaatsen, maar het hangt natuurlijk ook wel af van de staat en oriëntatie van je dak.

Een PV-installatie bestaat uit zonnepanelen, een montagesysteem en bekabeling. Dat betekent dat er wel wat extra gewicht op je dak zal bijkomen. Bekijk dus op voorhand of je dak nog in goede staat verkeert. Het is ook aan te raden om je dak te isoleren, als dat nog niet het geval is. Langs het dak gaat namelijk de meeste warmte in huis verloren, wat slecht nieuws is voor je energiefactuur. Je kan dus best eerst je verbruik verminderen door te isoleren, voor je start met (hernieuwbare) technieken.

Om voldoende elektriciteit te kunnen opwekken, is een goede opstelling van je panelen belangrijk. Hoe meer gericht naar het zuiden, hoe hoger het rendement. Ook de helling van je dak speelt een rol. Die mag variëren tussen 20 en 60°, maar 30 à 35° is optimaal. Hou er ook rekening mee dat schaduw van bomen, schoorstenen of andere huizen de opbrengst van je zonnepanelen sterk vermindert.

De plaatsing van zonnepanelen is in Vlaanderen in de meeste situaties vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning. Wel mag de plaatsing niet strijdig zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanpak (BPA), gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of verkavelingsvergunning. Om helemaal zeker te zijn, vraag je dit best eerst even na bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente.

Twijfel je of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Via Zonnekaart Vlaanderen kan je zelf opzoeken of jouw dak zich leent voor zonnepanelen.

3

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het ideale scenario is dat je met de opbrengst van je zonnepanelen je jaarlijkse stroomverbruik kan dekken. Het verbruik van je gezin en woning bepalen dus hoeveel panelen je nodig hebt. Volgens de VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt, verbruikt een gemiddeld gezin met twee kinderen zo’n 3.500 kilowattuur (kWh) per jaar. 
Geen idee hoeveel stroom jij precies verbruikt? Dit vind je terug op je jaarlijkse afrekeningsfactuur. Denk ook vooruit. Ben je van plan om binnenkort je gezin uit te breiden, een warmtepomp te installeren of een elektrische wagen aan te kopen? Hou hier dan al rekening mee. 

Eén zonnepaneel levert een vermogen van ongeveer 400 Wp (wattpiek), in de meest optimale, zonnige omstandigheden. In werkelijkheid zal dit dus niet altijd gehaald worden. Het verbruik of de opbrengst van stroom wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Om de opbrengst van een zonnepaneel te berekenen, bepaalde de VREG een omrekenfactor van 0,89. Een paneel van 400 Wp zal dus per jaar 356 kWh (400 Wp x 0,89 = 356 kWh) opleveren. Heb jij een jaarverbruik van 3.500 kWh, dan heb je dus minstens 10 zonnepanelen (10 x 356kWh = 3.560 kWh) nodig om je verbruik met zonnestroom te dekken.

4

Hoe maak ik maximaal gebruik van mijn zonnepaneelinstallatie?

Om ten volle van je zonnepanelen te genieten, maak je best zoveel mogelijk gebruik van de stroom die je zonnepanelen opwekken op dat moment zelf. Zo hoef je geen stroom van het net af te nemen als de zon niet schijnt. Tussen 11 en 15 uur wek je de meeste zonne-energie op, met een piek rond 13 uur. Voor de meeste mensen is dat het moment waarop je niet thuis bent en dus ook geen stroom verbruikt. Daardoor verbruikt een gemiddeld gezin momenteel slechts zo’n 37% van de opgewekte zonne-energie. Dat aandeel kan je aanzienlijk verhogen door je zelfverbruik te verhogen, door bvb. elektrische toestellen, boilers of warmtepompen net op die momenten in te schakelen.

Bij een nieuwe installatie van zonnepanelen krijg je automatisch een digitale meter. Zo betaal je enkel voor de stroom die je nog van het elektriciteitsnet haalt. Als je optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen, blijft dit tot een minimum beperkt. Wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt? Dan kan je die tegen een vergoeding op het elektriciteitsnet injecteren of opslaan in een thuisbatterij.

5

Welke premies bestaan er?

Allereerst is het btw-percentage op zonnepanelen verlaagd naar 6%, ongeacht de leeftijd van je woning.

Je kan in Vlaanderen in 2022 een investeringspremie aanvragen voor de nieuwe installatie van zonnepanelen. Concreet gaat het om € 300 per kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en vervolgens € 150 per kWp van 4 tot 6 kWp. Dat komt overeen met een premie van maximaal € 1.500. Ook in 2023 kan je nog een premie aanvragen, maar dan daalt het bedrag tot nog maximaal € 750.

Alle specifieke voorwaarden voor deze premie kan je hier nalezen:
https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-zonnepanelen

Je kan de premie voor zonnepanelen online aanvragen bij netbeheerder Fluvius:

  • nadat de werken zijn uitgevoerd
  • binnen de 3 maanden na indienstname, bij aanmelding van de installatie

Daarna betaalt Fluvius de premie uit.

Thuisbatterijen

1

Waarom zou ik een thuisbatterij installeren?

Zonnepanelen produceren vooral overdag stroom. Als je die op dat moment niet gebruikt, wordt de stroom automatisch in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Met een thuisbatterij kan je je eigen opgewekte stroom opslaan en op een later moment zelf gebruiken. Energieleverancier Engie berekende dat je met een thuisbatterij je zelfverbruik van 30% kan opkrikken naar 50 tot zelfs 80%. Dit hangt uiteraard af van enkele factoren, zoals de grootte van je PV-installatie, je verbruiksprofiel en de capaciteit van de batterij.

2

Is een thuisbatterij rendabel?

Een thuisbatterij is vooral interessant als je meer elektriciteit produceert dan je op bepaalde momenten van de dag verbruikt. Die stroom gaat niet terug naar het elektriciteitsnet, maar wordt opgeslagen in je batterij. Die stroom kan je dan later gebruiken wanneer je het nodig hebt. Hoeveel stroom je zo kan opslaan, hangt af van de opslagcapaciteit van je batterij.

3

Kan ik een premie krijgen?

Voor de installatie van een thuisbatterij in 2022 kom je in aanmerking voor een premie van maximaal € 1.725 en tot 40% van de totale factuur. Concreet ontvang je € 225 per kWh voor de eerste 4 kWh van je batterij en € 150 extra per bijkomende kWh van 6 tot 9 kWh. Let op! Ook hier dalen de premies van de overheid in 2023.